Sunday, August 22, 2010

Tudung Saji automatik



Hai,Untuk post kali ini,Tajuk nya agak extreme dimana ia gabungan melayu dan California (tudung saji=melayu;automatik;ala2 california) ;)
Untuk post PROJEK ELEKTRONIK kali ini,Tudung saji automatik adalah satu tudung saji yang unique kerana terdapat controller box yang dapat kita gunakan untuk set berapa temperature di dalam tudung saji yang kita nak.
Contohnya,bila nak berbuka puasa,kita pun belila karipap 6 bijik.So,kita makan 3,balance lagi 3.Lagi 3 biji tu,kita nak simpan buat sahur.So kita pun letaklah yang 3 biji tu dalam tudung saji automatik dan kita setkan suhu 50 darjah celcius.Bila kita bangun je sahur pukul 5,kita boleh terus buka tudung saji,telan karipap dan tidur semula tanpa perlu membuka mata dan memanaskan karipap.
Pada controller tersebut terdapat setting button dan LCD yang membolehkan kan kita set berapa suhu yang kita rasa sesuai.
Kelebihan tudung saji nie berbanding microwave oven adalah (1)Lebih menjimatkan eletrik (2)Lebih mudah digunakan

Robot Serbaguna


video

Hai,Untuk post PROJEK ELEKTRONIK kali ini,saya ada upload gambar dan video.Robot serbaguna ini bermakna anda boleh letak apa2 saja diatasnya
RAMAI YANG BERTANYA TENTANG PROPOSAL ROBOT INI.email sahaja pada saya.jangan takut.
Antara aplikasi yang boleh dibuat adalah ROBOT PENCUCI LANTAI,ROBOT MESIN RUMPUT,ROBOT ANGKAT PINGGAN dan bermacam2 robot lagi
Tapi untuk pengetahuan anda,robot ini tidak boelh diletak nama ROBOT TERAWIKH kerana robot ini tidak dapat membesakan 8 rakaat atau solat witir....JANGAN SIA SIAKAN RAMADHAN ANDA.RAMADHAN TAHUN HADAPAN KITA TAK TAHU ADA LAGI ATAU TAK......

PH meter untuk smart aquarium


video

Hi,Untuk uploading activity bagi PROJEK ELEKTRONIK dan PROJEK ELEKTRIK pada hari ini, saya upload projek yang dapat mengenalpasti air berasid atau beralkali.
Projek ini melibatkan LITAR BEKALAN KUASA,LITAR MICROCONTROLLER,LCD,PIC16F877A dan LITAR RELAY.
Projek ini dapat digabungkan dengan PROJEK SMART AQUARIUM.Apabila air berasid atau berakali,maka pump akan dihidupkan dan merawat air sehingga neutral.
Jika dilihat pada video,apabila dicelup ke dalam bekas beralkali,maka LED merah akan menyala.Jika dicelup di dalam bekas berasid,LED hijau pula menyala.