Wednesday, October 14, 2015

papan kenyataan





UNTUK MELIHAT PROJEK MENGGUNAKAN ARDUINO
Klik Disini ya







Jika ingin berjumpa kami untuk projek elektronik,boleh datang ke kedai kami.


RAWANG                -019  322  9318                 -JIJI ( ISNIN-JUMAAT 2:30-5:30 PTG)



UNTUK MELIHAT SENARAI PROJEK YANG MEMPUNYAI PROPOSAL
Klik Disini ya

 UNTUK MELIHAT CONTOH CONTOH LITAR YANG ADA
Klik Disini ya

Projek elektronik Passenger Lifter

Assalaikum semua.Semperna tahun baru maal hijrah ni,saya nak belanja satu video projek elektronik yang bertajuk Passenger Lifter.Projek ini menggunakan sebiji motor DC12v sahaja yang mana ia dapat mengangkat beban2 yang kecil.

video

Projek Elektronik ini sesuai utk pelajar2 mekanikal dan elektrikal.Sekian.kip kip kip dap dap dap.


Friday, October 24, 2014

Projek Elektronik Public Locker System using RFID

Hai...untuk post projek elektronik pada kali ini,saya ingin memberi satu idea projek elektronik Public locker system



Contoh situasi :

Ada 4 orang sahabat baik  iaitu Abu, Babu ,Sabu dan Tebu.

Apabila Abu sampai ke kawasan locker ini ,memandangkan semua locker kosong,maka Abu menyimpan barangnya di locker 1.Selepas menyimpan barangnya di locker 1,maka Abu akan menyentuh kadnya supaya lockernya terkunci.

Apabila Babu sampai ke kawasan locker ini pula ,memandangkan  locker2 dan locker3  kosong,maka Babu menyimpan barangnya di locker 2.Selepas menyimpan barangnya di locker 2,maka Babu akan menyentuh kadnya supaya lockernya terkunci.

Apabila Sabu sampai ke kawasan locker ini pula ,memandangkan   locker3  kosong,maka Sabu menyimpan barangnya di locker 3.Selepas menyimpan barangnya di locker 3,maka Sabu akan menyentuh kadnya supaya lockernya terkunci.

Apabila Tebu sampai ke kawasan locker ini pula ,memandangkan  tiada locker  kosong,maka Tebu pun tak boleh simpan barang.

Apabila Babu sampai ke kawasan locker ini balik dan ingin mengambil barang,Babu hanya perlu menyentuh kad nya dan locker 2 akan terbuka sendiri kerana telah direkodkan

ApabilaSabu sampai ke kawasan locker ini balik dan ingin mengambil barang,Sabu hanya perlu menyentuh kad nya dan locker 3 akan terbuka sendiri kerana telah direkodkan

Litar yang digunakan :
Litar PIC
Litar Relay
Solenoid





Sunday, May 18, 2014

Projek Elektronik Barcode Periksaan

Hai..
Assalamualaikum dan salam sejahtera.Post projek elektronik pada hari ini adalah Barcode Peperiksaan.Skematiknya adalah seperti dibawah:


Tujuan Projek Elektronik ini:
Kebanyakan pelajar yang memasuki dewan peperiksaan ramai yang masuk lewat pada zaman sekarang ni.Maklumlah,sebelum nak start periksa pergi siapkan nota2 toyol .Nota2 toyol terbahagi kepada beberapa jenis
a) fotostate buku nota kecik2 dan bawa masuk dewan
b)Ukir nota pada pembaris menggunakan objek tajam
c)menulis nota di atas masking tape dan menampal di kaki seluar dan baju kemeja.

Jadi projek ini tiada kaitan sebenarnya degan toyol mahupun penampar buaya tembaga.
cara kerja projek ini adalah seperti berikut

Contoh situasi  :
Peperiksaan kertas subjek elektif "bagaimana menanam pokok rambutan" 3 kredit akan diadakan pada pukul 11 pagi.
Blangan pelajar :20 orang

Alat ini mempunyai 2 led iaitu merah dan hijau.Apabila pelajar masuk,maka pelajar perlu menggunakan barcode scanner pada kad matrik.

Alat ini akan memaparkan
a)Nama pelajar
b)No id
3)No kerusi
4)Nama mata pelajaran


Apabila cukup 20 orang,maka LED hijau akan menyala menandakan calon telah cukup.

Projek ini saya tujukan semperna Hari Guru iaitu guru saya Cikgu Ali Deraman.Beliau adalah guru memandu saya.Tidak berapa kacak,baju masuk dalam dan gemar memperagakan seluar kudroy coklat.
Selamat Hari Guru Cikgu Ali deraman.



Friday, August 16, 2013

Projek automatik sportlight

Post projek pada kali ini adalah mengenai automatic sport light system.

Contoh Situasi : Cik Hannan mempunyai sebuah rumah di sebuah taman perumahan.Cik Hannan adalah seorang peiaga perfume di kawasan perumahannya sehingga semua orang mengenali beliau sehingga orang buta pun boleh menjumpai rumahnya kerana bau perfume yang terlalu kuat dari dalam bilik simpanan perfumenya.Nak dijadikan cerita,terdapat 2 orang peminat perfume yang terkenal ingin merompak rumah nya.Jadi untuk memudahkan cerita,kita letaklah nama perompak ini matnor tora tora dan nora bora bora( bukan nama sebenar).
Apabila matnor tora tora dan nora bora bora memasuki kawasan rumah tersebut,maka system keselamatan ini akan mencari objek luar biasa yang memasuki rumahnya.Bila objek pelik dikesan,maka sportlight akan dinyalakan dan menyuluh mat nor tora tora dan nora bora bora.
Kelebihan system ini adalah :
(1) Lampu tidak sentiasa terbuka dan ini menjimatkan elektrik
(2) Lampu tidak sentiasa terbuka dan ini tidak mengganggu jiran2
(3)Akan mebuat perompak confuse dan keliru seperti
(4) Cik Hanan dapat menjimatkan wang eletriknya dan melabur lebih byk wang untuk membeli stok perfume sehingga mampu memliki kedai yang lebih besar dari kedai Jaafar Rawas.

Lihat video dibawah:


Wednesday, July 24, 2013

RFID lecturer availability system

Projek Elektronik pada kali ini nak menunjukkan tentang keadaan lecturer di dalam bilik.

Contoh suituasi :

Ali seorang pelajar yang tak berapa malas.Beliau telah banyak menggunakan masa terluangnya untuk bermain candy crush dan akhirnya beliau gagal di dalam subjek teori komunikasi.Bila gagal,biasalah makan nya ulang alik bilik lecturer lah kan..
Masalah yg berlaku disini adalah bilik lecturer dahla kat atas,kena naik lift.sampai pulak kat atas,lecturer pulak takda.Ali pun kenalah turun balik.
Jadi dalam keadaan sekarang,ini amatlah merugikan Ali.sekali datang dari rumah sewa atau hostel mengambil masa sejam sekali datang.
5 kali datang dah jatuh 5 jam.Bayangkan berapa banyak level candy crush yang ali rugi sebabnya memanglah sambil menunggu boleh bermain candy crush,tapi power bank ali pulak yang jenis besar lipstik pompuan,baru pakai dah abis.
Jadi untuk menyelesaikan masalah ini,ada 4 cara iaitu
(1) uninstall candy crush
(2) Beli power bank baru
(3) korek block motor supaya lebih cepat sampai
(4) Menggunakan system RFID lecturer availability system. :)

lihat gambar di bawah :

Bila sampai di level bawah,ali hanya perlu tgk kat lcd lecturer ada atau tak.Sebabnya setiap kali lecturer keluar masuk,ia akan sentuhkan card rfid dan pada masa yg sama ia akan memaparkan pada LCD. Maka selepas memasang system ini,ali sentiasa happy dan tanda tandanya adalah beliau terus tukar dan menggunakan ringtone lagu di bawah

"Jangan pikirin abang
Jangan rasain abang
Yang penting happy saya
Nggak ada yang gratis abang"

di telefon bimbitnya :).kikikikikikki





Lihat lah video di bawah ya.