Thursday, April 29, 2010

safety home door with PIR sensor and LCD



Hi,untuk kali ini,saya post sebuah projek elektronik yang boleh dijadikan projek tahun akhir.
Projek ini dipasang pada pintu masuk.apabila terdapat pelawat yang tidak dikenali,maka PIR sensor akan kesan dan lock pintu secara automatik.
Pada masa yang sama,tuan rumah dapat melihat tulisan pada LCD yangg mengatakan terdapat pelawat yang tidak dikenali.
Ini adalah satu projek elektronik yang baik.Selamat mencuba.

Monday, April 26, 2010

Projek elektronik dan Visual Basic Automation

video

Hi,untuk post projek elektronik pada kali ini,saya tunjukkan video bagaimana kita menghidupkan load(lampu,kipas dsb) dengan menggunakan command button di dalam PC kita. Projek Elektronik ini sangat bagus sebagai permulaan @ fundamental untuk Software and hardware interfacing.
Software yang kita gunakan adalah visual basic dan hardware yang kita gunakan untuk projek elektronik ini adalah PIC microcontroller.
Projek elektronik seperti ini banyak digunakan di bangunan2 di putrajaya,menara telekom dan berbagai projek besar lagi.
Projek ini sesuai di jadikan projek tahun akhir kerana ia adalah gabungan projek elektronik dan projek elektrik.

Sunday, April 25, 2010

D making of projek elektronik and projek tahun akhir training kit.

Haa.sekarang nie saya sedang mengusahakan training kit projek elektronik. : ).jadi lepas nie mudah lah pelajar yg nak buat projek tahun akhir buat rujukan.antara projek elektronik yg saya dah siap litar power supply,litar rfid,litar temperature sensor,litar infrared.Banyak lagi projek elektronik dan projek elektrik yang saya nak upload dlm blog.semoga berjaya saudara jiji. :).

Tuesday, April 20, 2010

Smart Parking system for projek elektronik

video

haaaa.sapa2 yang takde projek lagi untuk projek tahun akhir,projek eletronik ini bolehlah dijadikan projek tahun akhir.
Adaptor yang digunakan boleh digantikan dengan litar bekalan kuasa.Masa akan datang,saya akan post litar bekalan kuasa dalam blog projek elektronik saya ini.
Kepada yang nak video lebeh2,hehe : ),saya akan post lagi berkaitan tajuk projek elektronik ini.(komen video nie,dapatlah saya upload ye).
Projek ini melibatkan counter dan microcontroller.

Monday, April 19, 2010

RFID APPLICATION FOR PROJEK ELEKTRONIK

video

Projek elektronik ini adalah gabungan projek elektronik dan rfid.boleh dijadikan tajuk projek tahun akhir.Untuk pelajar projek tahun akhir,projek ini boleh digunapakai pada aplikasi lain.sila semak di utube saya dengan cara search "macgiveup".Selamat mencari...
Projek ini nak tunjuk aplikasa projek elektronik dalam relation diantara RFID dengan projek elektronik>na buat projek tahun akhir pun boleh gak.

Sunday, April 18, 2010

Auto Handwash machine



Projek Tahun akhir pada kali nie saya post tentang AutO hand Wash.Ini adalah gabungan projek elektrik dan projek elektronik.

Untuk bahagian projek elektronik,ia adalah gabungan microcontroller,ldr circuit manakala bahagian projek elektrik,ia adalah gabungan relay dan pump

Untuk projek AutoHandwash ini, cara operasinya adalah dengan meletak tangan di bawah machine ini.Maka sabun akan keluar,diikuti air dan kemudian air blower untuk mengeringkan tangan.

Untuk pelajar yang melakukan projek elektronik,cara yang sama juga boleh dilakukan dengan menukarkan tajuk pada smart bathup dimana air dan sabun akan keluar secara automatik sehingga litar water level detect air sudah penuh.Apabila sudah selesai, valve akan membuang air tersebut keluar dari bathup

Untuk pengetahuan semua,untuk melakukan projek elektronik atau projek elektrik untuk projek tahun akhir,kita perlu kreatif dengan memikirkan sesuatu projek dari pelbagai sudut supaya kita mendapat satu hasil projek tahun akhir yang kreatif.

Selamat Berfikir.hehe :-)

Friday, April 16, 2010

Arus atau voltage membunuh??????

Haha...kepada yang buat projek tahun akhir untuk projek elektronik atau projek elektrik.Ini mungkin menjadi soalan pertama penilai anda.So saya share sikit ye.
Kalau org lemas atau nazak dalam drama tv,first skali kita akan tengok dia dengar degupan jantung.berdenyut atau tidak.
So,untuk bukan pelakon drama yang tengah pening buat tgh projek tahun akhir untuk projek elektronik atau projek elektrik,arus (current) yang lalu jantunglah yang membunuh kita.Bukan voltan.
Soalan yang kedua...macam mana pulak boleh mangsa terbakar???haha.ini macam. Kalau arus lalu pada resistor,resistor akan panas kan??sebab haba yang terhasil. Jadi,untuk kes yang buat projek tahun akhir untuk projek elektronik atau projek elektrik,manusia nie dalam badan dia ada rintangan tinggi. Senang cerita manusia=perintang.cuma beza dia perintang tak hafal rukun islam.☺нєнє˚.Bila arus lalu badan manusia,haba yang terhasil akan memanaskan body manusia sehingga terbakar.....haaaaa.Jadi jaga2 la student yg yang buat projek tahun akhir untuk projek elektronik atau projek elektrik.

Thursday, April 15, 2010

Vb software for water monitoring

Ini adalah contoh vb software yang saya dah costumize untuk water monitoring system.so,projek elektronik. Ini adalah gabungan software dan hardware.

Sunday, April 11, 2010

SMART LIBRARY SYSTEM USING RFID AND VB

Fundamental projek elektronik dan visual basic interface..


bOLEH Check di youtube account saya

http://www.youtube.com/watch?v=GCDQuQIzpdg

Water level monitoring using VB(RF wireless method)

video

Check it out d vidd!!

Selamat Beramal!! : )

Water level wireless monitor using visual basic

Projek ini adalah fundamental untuk projek elektronik interfacing dengan visual basic.kita perlukan litar water level,litar transmitter,litar receiver,litar rs232 dan litar pic.saya letak kat sini gambar transmitter.later saya letak video plak.selamat beramal.... : )

Wednesday, April 7, 2010

VACUUM ROBOT


VACUUM ROBOT FOR FUN :-)