Tuesday, August 10, 2010

Temperature Control System
Hi,Selamat Menyambut Ramadhan kepada semua muslimin dan musimat.Semoga kita semua mendapat keberkatan dan ibadah yang maximum untuk bulan Ramadhan ini.
Pada Post PROJEK ELEKTRONIK pada kali ini,saya ada post satu PROJEK ELEKTRONIK yang bertitle "TEMPERATURE CONTROL SYSTEM".Fungsi system nie macam nie..Contohnya kita sambung pada kipas.Kita boleh set temperature berapa yang kita nak(contohnya 30 degree celcius).Apabila suhu sekeliling melebihi 30 degree celcius,maka relay akan on dan Kipas akan on secara automatik.Projek ini banyak applikasinya.
Litar yang terlibat adalah LITAR MICROCONTROLLER , LITAR BEKALAN KUASA , LITAR RELAY dan LM35Z sebagai TEMPERATURE SENSOR.
Selamat Berfikir....

ps:Projek ini tidak sesuai dibuat oleh pelajar politeknik di kutub utara atau selatan. ;)Ini kerana di sana takde politeknik. ;)

AMARAN: JANGAN PASANG ALAT INI PADA BADAN IBUBAPA ANDA YANG TENGAH MARAH!! ; )

LCD WIRING dengan PIC 16F877A MICROCONTROLLERUntuk Segment Tutorial Ini,saya tunjukkan satu video bagaimana kita nak menyambungkan LCD dengan microcontroller PIC16F877A.
Ini kerana kebanyakan PROJEK ELEKTRONIK mempunyai PENYAMBUNGAN PIC 16877A dengan LCD 16x2 sebagai display.
Untuk pengetahuan anda,16x2=32.betul!!!memang betul!!!tapi 16x2 yang saya cerita nie takde pertalian darah lansung dengan sifir2 yang terdapat pada kulit belakang buku latihan sekolah rendah.
LCD 16x2 bermakna LCD boleh muat 16 character untuk 2 baris..
Untuk pengetahuan anda,LCD menggunakan 5V dc sebagai bekalan kuasa.So,bila dah tengok video nie,takyah la anda nak baca lagi DATASHEET LCD 16X2.
Selamat mencuba....TATA (tata adalah lori kegemaran saya ;)