Sunday, August 1, 2010

PROJEK ELEKTRONIK:Home Appliance Wireless Control System using Visual BasicHai,Untuk PROJEK ELEKTRONIK pada kali ini,saya post satu system dimana kita dapat mengawal segala peralatan eletrik di dalam rumah dengan menggunakan laptop.PROJEK ELEKTRONIK ini sesuai dijadikan PROJEK ELEKTRONIK DIPLOMA atau PROJEK ELEKTRONIK TAHUN AKHIR.PROJEK ELEKTRONIK ini juga adalah gabungan antara PROJEK ELKEKTRIK DAN PROJEK ELEKTRONIK.
Litar yang terlibat adalah LITAR BEKALAN KUASA,LITAR MICROCONTROLLER,LITAR RS232 TO TTL CONVERTER dan LITAR RELAY..
Saya akan upload full version link di dalam UTUBE.

PROJEK ELEKTRONIK Laptop Security SystemHi,Untuk PROJEK ELEKTRONIK kali ini,saya akan menunjukkan satu video PROJEK ELEKTRONIK laptop security system
Litar yang digunakan untuk Projek ini adalah LITAR BEKALAN KUASA , LITAR TRANSMITTER , LITAR RECEIVER dan LITAR MICROCNTROLLER.
Cara Operasi:
Contohnya pengguna sedang main FACEBOOK dilaptop pada tempat awam seperti Kantin Sekolah REndah Jenis Kebangsaan sambil memakan nasi lemak 80 sen.Bila habis makan,mestilah nak basuh tangan.Jadi,pengguna hanya perlu meletakkan satu alat putih yang bernama VIBRATION SENSOR dan menekan PUSH BUTTON untuk start system.Jadi,pengguna pun pergilah basuh tangan.
Pada masa tu,terdapat seorang pencuri yang sedang ketandusan wang ingin mencuri laptop tersebut.Bila dia angkat je laptop, BUZZER alat nie pun berbunyi.Bila berbunyi,dia pun menyorok,Jadi bila pengguna dgr bunyi dan tengok takde orang,pengguna pun menekan button reset pada remote control yang ada pada pengguna untuk mendiamkan ala tersebut.
Pencuri pun ingat benda tu dah diam,jadi dia pun angkat balik Laptop.Alat tu akan berbunyi sekali lagi.Bila berbunyi,pengguna pun nampak ada pencuri.
Jadi pandai2 lah pengguna nak buat apa lepas tu sama ada (1)Kejar (2)report pada Polis (3)Report pada ibubapa pencuri (4)Anggap pemberian Ikhlas..
Untuk mematikan alat tersebut,pengguna perlu menekan butang OFF pada remote.
Untuk PROJEK ELEKTRONIK ini,LITAR BEKALAN KUASA , LITAR TRANSMITTER , LITAR RECEIVER dan LITAR MICROCNTROLLER terlibat....