Sunday, August 1, 2010

PROJEK ELEKTRONIK Laptop Security System

video

Hi,Untuk PROJEK ELEKTRONIK kali ini,saya akan menunjukkan satu video PROJEK ELEKTRONIK laptop security system
Litar yang digunakan untuk Projek ini adalah LITAR BEKALAN KUASA , LITAR TRANSMITTER , LITAR RECEIVER dan LITAR MICROCNTROLLER.
Cara Operasi:
Contohnya pengguna sedang main FACEBOOK dilaptop pada tempat awam seperti Kantin Sekolah REndah Jenis Kebangsaan sambil memakan nasi lemak 80 sen.Bila habis makan,mestilah nak basuh tangan.Jadi,pengguna hanya perlu meletakkan satu alat putih yang bernama VIBRATION SENSOR dan menekan PUSH BUTTON untuk start system.Jadi,pengguna pun pergilah basuh tangan.
Pada masa tu,terdapat seorang pencuri yang sedang ketandusan wang ingin mencuri laptop tersebut.Bila dia angkat je laptop, BUZZER alat nie pun berbunyi.Bila berbunyi,dia pun menyorok,Jadi bila pengguna dgr bunyi dan tengok takde orang,pengguna pun menekan button reset pada remote control yang ada pada pengguna untuk mendiamkan ala tersebut.
Pencuri pun ingat benda tu dah diam,jadi dia pun angkat balik Laptop.Alat tu akan berbunyi sekali lagi.Bila berbunyi,pengguna pun nampak ada pencuri.
Jadi pandai2 lah pengguna nak buat apa lepas tu sama ada (1)Kejar (2)report pada Polis (3)Report pada ibubapa pencuri (4)Anggap pemberian Ikhlas..
Untuk mematikan alat tersebut,pengguna perlu menekan butang OFF pada remote.
Untuk PROJEK ELEKTRONIK ini,LITAR BEKALAN KUASA , LITAR TRANSMITTER , LITAR RECEIVER dan LITAR MICROCNTROLLER terlibat....

13 comments:

  1. salam..komponen apa yang perlu digunakan ?

    ReplyDelete
  2. salam...boleh list kan tak komponen yg di gunakan...thx

    ReplyDelete
  3. salam... saya ade buat projek yang same tapi dengan tambahan saya menggunakan PIC16F877A dengan GSM Modem.. untuk penambahan range yang lebih jauh... tapi saya mengalami masalah dalam coding boleh tak in future siapa yang berkenaan berikan contoh coding yang sesuai...

    ReplyDelete
  4. salam...boleh ajarkan untk transmitter and receiver tu....
    pm sya ea.. fiqeclat@gmail.com

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Salam bole terangkan nak buat projek tu dgn jelas.. Kompenan ape yg digunakan..
    Pm sya fizaaznan87@gmail.com

    ReplyDelete
  7. Salam.. bole tlg trang kn lebih detail pasal projek ni.. ni emel sye.. muhdizzatjohar_94@yahoo.com... trime kasih

    ReplyDelete
  8. salam.. boleh PM saya litar dengan komponen yang diperlukan??.. TQ

    ReplyDelete
  9. Salam bole terangkan nak buat projek tu dgn jelas.. Kompenan ape yg digunakan.. Thank you :) ni email sayaa memengcem@gmail.com

    ReplyDelete
  10. pliz emailkan kat sy boleh...nk buar dr a hingga z

    ReplyDelete
  11. Salam bole terangkn tk cara pembuatan projek ni A hingga z
    Email sy baby.syariena@gmail.com

    ReplyDelete
  12. Itachitsubasa@gmail.com

    Saya nak detail. Payment kemudian

    ReplyDelete