Monday, April 25, 2011

System Penjimatan Eletrik

Post Projek Elektronik kali ini mengisahkan tentang seorang lelaki bernama Suparjo.Suparjo sering dimarahi bosnya kerana berhutang dengan jirannya.Ini kerana Suparjo telah dilahirkan sebagai seorang yang pelupa.Dalam banyak2 perangai lupanya,ada yang lupa baik,lupa jahat,lupa merbahaya dan lupa berdosa.Contohnya seperti di bawah;

*Lupa Baik-Suparjo lupa membasuh baju,oleh itu,bil eletrik Suparjo
berkurangan
*Lupa merugikan-Suparjo lupa menutup segala apa yang ada di dalam rumahnya sebelum keluar rumah seperti lampu,kipas,aircond dan lain2.
*Lupa merbahaya-Suparjo lupa menutup sterika baju setelah menggunakannya
untuk menggosok ikan kering yg dijemur dan lupa diangkat setelah hujan.
*Lupa Jahat-Suparjo lupa mengambil wuduk sebelum solat,malahan solat pun lupa sama ada sudah atau belum

Dengan masalh tersebut,post Projek Elektronik pada kali ini dapat menyelesaikan masalah lupa merbahaya dan lupa yang merugikan.Projek ini dikenali sebagai Alat Penjimatan Eletrik.

Caranya mudah sahaja.Sensor diletakkan di depan pintu masuk.System akan membuat pengiraan dimana bilangan orang yg ada=Bilangan Masuk-Bilangan keluar.

Untuk ini system kasi upgraded,saya sudah tambah lagi itu program.Lima worang dalam itu bilik,kipas jalan speed 1. Bila 6-10 worang dalam bilik,itum kipas sudah jalan speed 2.Bila worang lebih 10,itu kipas sudah full speed jalan.

Ini system manyak bagus.Lu orang tak payah control itu lampu sama kipas.Semua sulah automatik.sap sap sui maa....Ada orang,dia jalan,talak orang,dia stop..Tapi lu jangan kasi short itu wiring.Lu Langsi,Lu mati.....hehehe..

Video projek ini seperti di bawah;