Monday, April 25, 2011

System Penjimatan Eletrik

Post Projek Elektronik kali ini mengisahkan tentang seorang lelaki bernama Suparjo.Suparjo sering dimarahi bosnya kerana berhutang dengan jirannya.Ini kerana Suparjo telah dilahirkan sebagai seorang yang pelupa.Dalam banyak2 perangai lupanya,ada yang lupa baik,lupa jahat,lupa merbahaya dan lupa berdosa.Contohnya seperti di bawah;

*Lupa Baik-Suparjo lupa membasuh baju,oleh itu,bil eletrik Suparjo
berkurangan
*Lupa merugikan-Suparjo lupa menutup segala apa yang ada di dalam rumahnya sebelum keluar rumah seperti lampu,kipas,aircond dan lain2.
*Lupa merbahaya-Suparjo lupa menutup sterika baju setelah menggunakannya
untuk menggosok ikan kering yg dijemur dan lupa diangkat setelah hujan.
*Lupa Jahat-Suparjo lupa mengambil wuduk sebelum solat,malahan solat pun lupa sama ada sudah atau belum

Dengan masalh tersebut,post Projek Elektronik pada kali ini dapat menyelesaikan masalah lupa merbahaya dan lupa yang merugikan.Projek ini dikenali sebagai Alat Penjimatan Eletrik.

Caranya mudah sahaja.Sensor diletakkan di depan pintu masuk.System akan membuat pengiraan dimana bilangan orang yg ada=Bilangan Masuk-Bilangan keluar.

Untuk ini system kasi upgraded,saya sudah tambah lagi itu program.Lima worang dalam itu bilik,kipas jalan speed 1. Bila 6-10 worang dalam bilik,itum kipas sudah jalan speed 2.Bila worang lebih 10,itu kipas sudah full speed jalan.

Ini system manyak bagus.Lu orang tak payah control itu lampu sama kipas.Semua sulah automatik.sap sap sui maa....Ada orang,dia jalan,talak orang,dia stop..Tapi lu jangan kasi short itu wiring.Lu Langsi,Lu mati.....hehehe..





Video projek ini seperti di bawah;



35 comments:

  1. slm.... sy brmnt mlht projk n... sy hrp sudra dpt brkgsi ilmu tntg litr2 skemtik n snrai brg2 n... post d ikhwan1991_one@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  2. salam tuan yang empunya blog...sy amt berminat dengan projek ini...sy harap pihak tuan dapat berhubung dengan saya untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci tentang projek ini...
    ghost307736(at)gmail(dot)com
    saya berharap pihak tuan dapat berhubung dengan saya secepat yang mungkin kerana saya sedang dalam proses membuat projek diploma saya...
    harap maklum...tq...salam...

    ReplyDelete
  3. salam, saya berminat untuk mengetahui dengan lebih
    lanjut mengenai projek ini. Boleh tuan emailkan
    detail2 barang,skematik,dan lain2 yang berkaitan
    dengan litar ini? Email saya lovendure92@gmail.com
    terima kasih :)

    ReplyDelete
  4. salam,,saya berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang projek ini.
    Boleh tak emailkan detail2 circut diagram,components,cara2 nak buat projek ini.
    boleh tak email kat niksyariman@gmail.com

    ReplyDelete
  5. proff mcm mane ngn keadaan lampu 2? xkn trbuka je?

    ReplyDelete
  6. hi, can email me this project?..detail about the circuit, components and all the thto build this.My email leeshengwei92@gmail.com

    ReplyDelete
  7. as salam..sy brminat dgn pojek nie..bleh tlg inform mklumat2 trprinci tntg pojek nie??email sy zawawizaki6262@gmail.com

    ReplyDelete
  8. hye .. saya berminat dengan projek ini .. boleh tak email dekat saya pasal projek ini .. smileradh_ccs440@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. salam boleh saya dapatkan no telefon en ?
    tolong email di faiz_rulezz@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. salam...blh nk tau lbh lanjut tk project ni dari segi barng, litar dn sebagainya...tlg emailkn di nmfahmi1992@gmail.com....jasa baik encik amat dihargai..

    ReplyDelete
  11. saya berminat dengan projek nie...boleh toleng emailkan litar skematik nya x....:)

    ReplyDelete
  12. nie email saya,, badrock501@gmail.com

    ReplyDelete
  13. saya berminat dgn projek ni boleh tolong email kan secara detail pasal projek ni..?
    ni email saya nikfatma@rocketmail.com

    ReplyDelete
  14. hye... saya bearminat dengan projek ni.. if you dont mind.. boleh tak terangkan dengan lebih detail pasal projek ni.. such as dia punya litar skematik.. hope you can help me.. email at hazwaninace@gmail.com. ASAP..!!

    ReplyDelete
  15. gerak2 kan biji mata ke kiri blog.anda akan nampak no telefon.jadi,SMS lah ya :)

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum.. Bole x tuan terang kn serba sedikit ttg project ni... Serta brg y digunakan.. Email sy aziziebravo@gmail.com

    ReplyDelete
  17. saya sngat berminat dengan projek ni..boleh hantar maklumat detail tentang projek in..kalo boleh secepat mungkin...
    email:arekim522@gmail.com

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum boleh bagi detail lagi pasal projek ini. terima kasih

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum boleh bagi detail lagi pasal projek ini. Terima kasih. syiha0304@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum , bole bg detail mengenai litar projek ni ke zati_445@yahoo.com

    ReplyDelete
  21. Salam ,saya berminat dengan projek ni,boleh bg detail tentang projek ini kpada saya yuszwan_yusof@yahoo.com

    ReplyDelete
  22. Assalam boss saya berminat dngan inovasi boss.saya perlukan satu projek.saya pilih projek boss.n email saya faiznordin3@gmail.com saya sngt perlukan.harap kerjasama boss untuk post litar skematik dan senarai bahan

    ReplyDelete
  23. Salam.. Sye berminat dgn projek ini sangat mnarik. Bleh dengan detail x? Hrap dpt mmbantu sye untuk mnyiapkan projek ini. Email-hisyambismail3422@gmail.com

    ReplyDelete
  24. Salam, saya brminat dgn projek. Boleh bg dgn detail tntang projek ni kpd saya. Email- judinazid@gmail.com

    ReplyDelete
  25. salam..saya berminat dengan project ni..blh bg detail pada sy di fieqasanie@gmail.com.
    harap anda sudi membantu saya

    ReplyDelete
  26. wsap sy bhan2 digunakan 0129332569

    ReplyDelete
  27. wsap sy bhan2 digunakan 0129332569

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum. saya berminat dgn projek ini.boleh email kan kat saya details mengenai projek ini . email ezman345@gmail.com

    ReplyDelete
  29. asaalamualaikum...saya berminat dengan projek ni...boley berikan detail tentang projek ni...ni email saya nsuhaila884@gmail.com

    ReplyDelete
  30. asaalamualaikum...saya berminat dengan projek ni...boley berikan detail tentang projek ni...ni email saya nursyazwanimdisa@gmail.com

    ReplyDelete
  31. assalamualaikum...saya berminat dengan projek ni...boley berikan detail tentang projek ni...kalau boleh secepat yang mungkin kerana kesuntukan masa...ni email saya akmalzainul1995@gmail.com

    ReplyDelete
  32. Saya berminat utk mengetahui lebih lanjut mengenai projek ini .. sila emailkan sebarang maklumat di zairulhafizh@gmail.com

    ReplyDelete
  33. salam tuan yang empunya blog...sy amt berminat dengan projek ini...sy harap pihak tuan dapat berhubung dengan saya untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci tentang projek ini...TQVM..ini email tuan hamba haziqjunaidi92@yahoo.com

    ReplyDelete
  34. Salam tuan yang punya projet ini boleh tuan bagi tentang projet ini kerana saya minat projet dan emailkan kepada saya tentang projet ini ajim96khalid@gmail.com

    ReplyDelete
  35. salam sejahtera tuan, sya berminat dengan projek tuan.. tolong email saya syazana8818@gmail.com

    ReplyDelete