Sunday, April 18, 2010

Auto Handwash machine



Projek Tahun akhir pada kali nie saya post tentang AutO hand Wash.Ini adalah gabungan projek elektrik dan projek elektronik.

Untuk bahagian projek elektronik,ia adalah gabungan microcontroller,ldr circuit manakala bahagian projek elektrik,ia adalah gabungan relay dan pump

Untuk projek AutoHandwash ini, cara operasinya adalah dengan meletak tangan di bawah machine ini.Maka sabun akan keluar,diikuti air dan kemudian air blower untuk mengeringkan tangan.

Untuk pelajar yang melakukan projek elektronik,cara yang sama juga boleh dilakukan dengan menukarkan tajuk pada smart bathup dimana air dan sabun akan keluar secara automatik sehingga litar water level detect air sudah penuh.Apabila sudah selesai, valve akan membuang air tersebut keluar dari bathup

Untuk pengetahuan semua,untuk melakukan projek elektronik atau projek elektrik untuk projek tahun akhir,kita perlu kreatif dengan memikirkan sesuatu projek dari pelbagai sudut supaya kita mendapat satu hasil projek tahun akhir yang kreatif.

Selamat Berfikir.hehe :-)

18 comments:

  1. Ada 3 cara sahaja.
    1.email saya jijihobbykit@yahoo.com
    2.sms saya pada 0193229318
    3.Lawati kedai saya

    ReplyDelete
  2. macam mana nk buat projek nie? langkah n peralatan nye..

    ReplyDelete
  3. boleh bgtaw cara nak buat projek ni..

    ReplyDelete
  4. boley x nk tahu mcm mane nk hasilkan projek ini...

    ReplyDelete
  5. blh bg thu kmponen dan litar yg digunakan tak?

    ReplyDelete
  6. asalam boleh bagi detail lagi pasal projek ini. terima kasih syarihatakeshi@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. salam boleh tolong bagi detail pasal projek ini noorfatin246@ymail.com

    ReplyDelete
  8. salam. saya berminat nak buat projek ni. minta tolong emailkan kepada saya pasal projek ini.
    mirulsobri@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. Saya suka ini projek boleh sya ketahui dengan lebih lanjut mengenai projek ini...tolong email saya.Dan sent proposa terus bolehl

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie email saya...SafriJuanah97@ gmail.com

      Delete
  10. pls pm me for this projek....😃
    ...email:www.jang94@gmail.com

    ReplyDelete
  11. pls pm me for this projek....😃
    ...email:www.jang94@gmail.com

    ReplyDelete
  12. Tolong email detail projek ni kat email ni:ningbaizura00@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Tolong email detail projek ni kat email ni:ningbaizura00@gmail.com

    ReplyDelete
  14. boleh tak terangkan projek ini dengan lebih terang untuk fyp saya email sya noralyasulaiman@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Boleh terangkan dan tunjukkan proposal dengan lebih terang lg tentang projek ini. Email kat saya Zsopiee98@gmail. Com

    ReplyDelete