Wednesday, July 24, 2013

RFID lecturer availability system

Projek Elektronik pada kali ini nak menunjukkan tentang keadaan lecturer di dalam bilik.

Contoh suituasi :

Ali seorang pelajar yang tak berapa malas.Beliau telah banyak menggunakan masa terluangnya untuk bermain candy crush dan akhirnya beliau gagal di dalam subjek teori komunikasi.Bila gagal,biasalah makan nya ulang alik bilik lecturer lah kan..
Masalah yg berlaku disini adalah bilik lecturer dahla kat atas,kena naik lift.sampai pulak kat atas,lecturer pulak takda.Ali pun kenalah turun balik.
Jadi dalam keadaan sekarang,ini amatlah merugikan Ali.sekali datang dari rumah sewa atau hostel mengambil masa sejam sekali datang.
5 kali datang dah jatuh 5 jam.Bayangkan berapa banyak level candy crush yang ali rugi sebabnya memanglah sambil menunggu boleh bermain candy crush,tapi power bank ali pulak yang jenis besar lipstik pompuan,baru pakai dah abis.
Jadi untuk menyelesaikan masalah ini,ada 4 cara iaitu
(1) uninstall candy crush
(2) Beli power bank baru
(3) korek block motor supaya lebih cepat sampai
(4) Menggunakan system RFID lecturer availability system. :)

lihat gambar di bawah :

Bila sampai di level bawah,ali hanya perlu tgk kat lcd lecturer ada atau tak.Sebabnya setiap kali lecturer keluar masuk,ia akan sentuhkan card rfid dan pada masa yg sama ia akan memaparkan pada LCD. Maka selepas memasang system ini,ali sentiasa happy dan tanda tandanya adalah beliau terus tukar dan menggunakan ringtone lagu di bawah

"Jangan pikirin abang
Jangan rasain abang
Yang penting happy saya
Nggak ada yang gratis abang"

di telefon bimbitnya :).kikikikikikki





Lihat lah video di bawah ya.



36 comments:

  1. boleh x bg detail tentang projek nie...??
    bg litar n komponen-komponen....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sent detail to my email ammarhjismail93@gmail.com
      thank you for helping...

      Delete
  2. terbaik jgk idea mcm ni.
    kebiasaanya student akan melakukan rutin yang sama.
    dgn adanya LCD screen, dpt membantu student.

    p/s: sbb tu masa jd student kurus2.. byk berjalan. huhu

    ReplyDelete
  3. Saya brminat dgn projek ini boleh emelkn sye proposal,litar n komponen yg dgunakn dgn kdar sgera kat shue92adda@ymail.com..tme ksh.

    ReplyDelete
  4. bole emelkan sy proposal litar dan komponen yang digunakan dalam projek ni ? noreulain@gmail.com

    ReplyDelete
  5. ok jgk idea ne..berminat sgt2 mw bt projek ne...boleh e-mail dgn segera proposal,komponen n litar dia kat ct_en@yahoo.com.my..thanks.. ;)

    ReplyDelete
  6. bro bole bg conct nom x senang skit..

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. as salam.boleh sy dapatkan maklumat mengenai project ni? sy berminat untuk mencubanya.ni email sy.acikluffy94@gmail
    com

    ReplyDelete
  9. salam..bleh sy dapatkan proposal projek ni..amat berminat dngn projek ni..email sy nik_jabbar@yahoo.com tqvm..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum...boleh sy dapatkan proposal projek ini?? Sy amat berminat dgn projek ni...sila email pada qashdi@gmail.com terima kasih

    ReplyDelete
  11. Hai. Boleh email kan details and ajet untuk project ni tak? Email : aqilahzainalabidin@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. Salam ,saya berminat dengan projek ni,boleh bg detail tentang projek ini kpada saya yuszwan_yusof@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. Salam ,saya berminat dengan projek ni,boleh bg detail tentang projek ini kpada saya mirulz_meon@yahoo.com thanks

    ReplyDelete
  14. Salam ,saya berminat dengan projek ni,boleh bg detail tentang projek ini kpada saya mirulz_meon@yahoo.com thanks

    ReplyDelete
  15. salam, boleh bagi lebih detail tak projek ni? litar dan komponen yg kena guna. mawaddahalia@gmail.com tq

    ReplyDelete
  16. As salam, boleh bagi lebih detail tak projek ni,proposal ,requirement and etc..litar dan komponen yg kena guna. amanina0508@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum sye berminat tentang projek ni untuk projek akhir .. Bole x bg details psl projek ni?
    Email :nike_fize@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum.. saya minat dgn project lecturer availability system.. boleh x bg details pasal project ni? Email geeya94@gmail.com

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum.. saya minat dgn project lecturer availability system.. boleh x bg details pasal project ni? Email geeya94@gmail.com

    ReplyDelete
  20. assalam
    saya berminat dengan projek ni
    boleh emailkan proposal dan detail kepada saya lbbalotelli@gmail.com

    ReplyDelete
  21. Assalam
    Saya berminat dgn projek nie boleh emailkn propasal dan detail kepada saya.
    nabilah.ismail.96@gmail.com

    ReplyDelete
  22. ssalam
    Saya berminat dgn projek nie boleh emailkn propasal dan detail kepada saya.
    Falahaidilz@gmail.com

    ReplyDelete
  23. cik tlg email about project ni please asyafiq94@gmail.com

    ReplyDelete
  24. assalam
    saya berminat dengan project lecturer availability system ni...boleh emailkan detail project ni..pliss.. terima kasih atas kerjasama.. :)

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. saiful izwanJuly 9, 2016 at 9:53 PM
    Assalamualaikum.. saya minat dgn project lecturer availability system.. boleh x bg details pasal project ni? Email saiful.izwan27@gmail.com

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum. Saya berminat dengan projek ini.. Boleh terangkan maklumat cara pemasangan litar dan alatan serta komponen yang diperlukan. Email kepada saya nurkhairunnisakamarolzaman@gmail.com

    ReplyDelete
  29. Saya brminat dgn projek ini boleh emelkn sye proposal,litar n komponen yg dgunakn dgn kdar sgera kat ffallannie@gmail.com thankyou

    ReplyDelete
  30. Assalammualaikum & salam sejahtera. saya berminat dengan idea projek ini. Boleh tak awak tolong emailkan detail projek ni dekat email saya norsyammira2997@gmail.com ?? Terima kasih atas kerjasama .

    ReplyDelete
  31. Hai nak detail projek ni boleh? @danialnorhakim98@gmail.com

    ReplyDelete
  32. Hai,boleh saya tahu dengan lebih lanjuy mengenai projek in..boleh emelkan pada khairinkeera20@gmail.com

    ReplyDelete